Ahol élmény a tanulás

Az Életrevaló program keretén belül folyik tovább az oktatás

Sávai Viola Erika életrevaló Program

Néhány napja mutatta be a kispesti MátrixSuli Általános Iskolában Sávai-Viola Erika az ÉLETREVALÓ oktatási programot. Ennek kapcsán beszélgettünk Erikával a MátrixSuli Általános Iskolák (Budaörs, Budapest és Kecskemét) igazgató helyettesével, aki számára nem újdonság ez a program, hiszen 10 évig felelt egy személyben az Életrevaló programért egy másik általános iskolában. Erika maga is gyakorló édesanya, 3 kigyermeket nevel, és emellett angoltanárként pedagógusi hivatását is gyakorolja.

Tehát nagyon komoly, 10 éves tapasztalatod van magával az Életrevaló programmal, ennek láthattad a hosszútávú előnyeit és hátrányait is. Miért volt szükség a változásra, és mi hívta ezt most elő?

Sávai-Viola Erika: Hátrányát nem tapasztaltunk, előnyét pedig felsorolni sem tudnám. A program működik, és nagyon örülök, hogy a MátrixSuli Általános Iskolában is bevezetésre kerül. Mi itt a MátrixSuliban folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy jobbá váljunk, ami nem azt jelenti, hogy eddig nem volt jó; hanem pont az az oktatási rendszer nehézsége, hogy lassan reagál a megváltozott környezetre.

Egyszerűen annyit változott a világ az elmúlt években, nemcsak hogy annyit változott, de egyre gyorsabban történnek ezek a változások, szóval a  piaci szereplők – és ez legyen akár egy általános iskola –, akik erre nem reagálnak, azok nem lesznek életképesek. A MátrixSuli Általános Iskola pedig mindig is azt mondta magáról, hogy innovatív iskola, és ez pont azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk az újdonságra, folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amiben többet és még jobbat tudunk adni a gyermekeknek, ezáltal a családoknak.

Ami egyrészt a változást létrehívta és mondhatjuk, hogy követelte, azok az elmúlt 3 év történései. Hiszen a Covid alatt annyira megváltoztak a gyerekek körülményei, nagyobb lett az elszigetelődés, kevésbé volt kapcsolatuk az embereknek egymással. A gyerekek egy-egy covidos évben hónapokat töltöttek izoláltságban, és azok a gyerekek, akik most szeptemberben lesznek elsősök, pont a társadalmi szocializációs éveiket ezekben az időszakokban otthon töltötték.

Mi is pontosan az Életrevaló program?

Sávai-Viola Erika: Az Életrevaló program egy szervezeti kultúra, ami biztosítja, hogy a gyerekek jó gyakorlatok kialakítása mentén, megismerjék és a mindennapjaikba beépítsék a program 7 szokását. Gyakorlatilag ez egy módszertani kosár, ami segítséget ad a pedagógusoknak a mindennapi pedagógiai munkájuk jobbá tételében. Ez nem egy kötelezően előírt program, hanem tényleg ajánlást tesz, amiben a pedagógus megtalálhatja azt, ami az adott gyerekközösséget a legjobban szolgálja, illetve ami az ő pedagógusi stílusához a legjobban illeszkedik. Lényegében azok a 21. századi készségek, amiket a munkavállalók keresnek, a gyerekek mindennapjaikba be fognak épülni. Ez azt jelent, hogy képesek lesznek önszabályozásra, célok kialakítására, időtervezésre, vagyis önmaguk szervezésére, csapatban való dolgozásra, egymásra való odafigyelésre, együttműködés teremtésére. Ezen túl az önfejlesztés és az önmagukra való figyelem is sokkal hangsúlyosabb lesz.

A már meglévő Mátrixos tanulókat mennyire érinti ez a változás?

Sávai-Viola Erika: Nekik annyi fog az egészből tapasztalatként megjelenni, hogy ez a sokféle szerteágazó innovatív módszer egy rendszerré áll össze. Ez nem egy drasztikus 180 fokos fordulat az eddigi pedagógiánkat tekintve, továbbra is a meglévő módszereink mentén haladunk, amit eddig csináltunk, de ezt most az Életrevaló program keretében foglaljuk rendszerbe, ami sokkal hatékonyabban segíti majd a munkánkat. A pedagógusaink eddig is mindig keresték az innovatív módszereket, így a meglévő tanulóink nem fogják azt tapasztalni, hogy egy teljesen új iskolába csöppentek. Várjuk nagy szeretettel a jelenleg nagycsoportos óvodásokat a 2023/24-es tanévre, illetve az átjelentkezőket a már meglévő osztályainkba.

Jelentkezés

A MátrixSuli Általános Iskola az ország egész területéről fogad diákokat, az év során folyamatos lehetőség van beiratkozásra, átjelentkezésre a szabad férőhelyek függvényében.

Felvételi eljárásunk többlépcsős, fontos szempontunk, hogy az osztály csoportdinamikája, közössége, egysége az új tanuló által gazdagodjon, valamint a szülő elvárásai, értékrendje és az iskola pedagógiai programja összhangban legyen.

Jelentkezéshez, érdeklődéshez kérjük, töltsék ki az itt, vagy az iskola oldalán lévő jelentkezési űrlapot. Az űrlap kitöltése kapcsolatfelvételre szolgál, nem jár kötelezettséggel, a felvételi eljárásunk díjtalan. Ezt követően iskolatitkárunk felveszi Önökkel a kapcsolatot.

Részletes információkért nyissa meg az Önhöz legközelebbi iskolánk oldalát.

gyerekek