Ahol élmény a tanulás

Milyen egy nap a Mátrix Suliban?

Kecskeméti Mátrix Suli

Az iskolát választó szülőknek az első gondolatuk mindig az, hogy vajon „milyen lehet egy nap a Mátrix Suliban?”

Most megmutatjuk, mennyire más, mint az állami intézmény, és ha tetszik, megköszönjük, ha eljuttatod mások felé is!

Nálunk teljes másként van felépítve egy nap, mint a hagyományos iskolában. Más a napirend és más a tantárgyak bontása is. Ami egyből szembetűnik az az, hogy iskolánkba szeretnek jönni a gyerekek, nem halljuk sosem a szülőktől azt, hogy a gyerek reggel szorong, stresszel, nem akart jönni, vagy épp kifogásokat keresett volna. (Persze erősítsetek meg minket ide járó szülők!) A folyóson sem mennek el lesütött szemmel mellettünk, egy félig elmormolt jó reggelt köszönéssel, helyette öleléssel üdvözölnek, mesélnek és sztoriznak.

Ezért boldogok a Mátrixos gyerekek!

A reggel beszélgetőkörrel indul, és a délelőtt folyamán van még lehetőség szabadidőre, játékra is. A délutáni idősávban is vannak tanórák, de akkor már főleg művészeti vagy mozgásos órákat tartunk.

Maga a tanítás 8:30-kor kezdődik, de a gyerekeket már 7:30-tól várjuk. Itt természetesen a szülőkre van bízva, hogy mikorra érnek ide, viszont szeretnek a gyerekek már fél 8-ra jönni, mert akkor van idejük a tanító nénivel beszélgetni, mesélni, hisz rengeteg élményt hoznak otthonról.

8:00-8:30-ig minden reggel beszélgetőkörrel indítjuk a napot. Erre van egy saját tematikánk, néha viszont felülbírálják az éppen aktuális külső tényezők, pl. ha a világban olyan dolgok történnek, ami már rájuk is hatással van, akkor azokról beszélgetünk. Ezeken a beszélgetőkörökön mélyebb, lelki témákra fókuszálunk, amivel növeljük az önbecsülésüket, segítjük őket a tisztességre, jóra nevelni.

Majd 8:30-tól kezdődnek a tanórák. Mi nem vagyunk időkerethez kötve, így nem 45 perces becsöngettek, kicsöngettek blokkról beszélünk. Ha azt látjuk, hogy a gyerekek nem képesek befogadni, vagy nehezen veszik az órán hallottakat, akkor 30 perc után szünetet tartunk. Viszont ha nagyon leköti őket, érdekesnek és izgalmasnak tartják, és a figyelmük még nem lankad, akkor a hatékony tanítás érdekében nem szakítjuk meg 45 perc után az órát, hanem azt a témát végigvesszük. Nagyon fontos nálunk, hogy érdekesen és izgalmasan, a gyerekeket bevonva tartjuk a tanórákat, így legtöbbször a gyerekek szokták még kérni, hogy ne hagyják abba az órát, mert még szeretnének a témával foglalkozni.

Egy rövid példával szemléltetném, pl. ha matematika órán a mértékegység a tananyag, akkor nálunk nem számokat magoltatunk be, padokban ülve egy füzetlap felett, hogy hol, milyen mértékváltással számoljanak, hanem szemléltetjük azokat. Megmutatjuk mérleggel a deka és kilogramm különbségét, centiméterrel mérünk, liter váltószámainál pedig, ha kell, locsoljuk a vizet. Egyrészt a kellő játékos gyakorlat során valóban megtanulják értelmezni is ezt, másrészt nem fáradnak el, hiszen aktívan, de játékosan vesznek részt a tanórán.

12 órától egy hosszabb ebédszünetet tartunk, majd délután 15 óráig még vannak tanórai foglalkozásaink. Amihez tartjuk magunkat, hogy a nagyobb figyelmet érintő tantárgyakat – írás, olvasás, matematika, angol – a délelőtti blokkokba tesszük, majd a készségtantárgyakat – ének, rajz, technika -, ahol már nem kell olyan erősen koncentrálni, azokat inkább ebéd utánra.

15 órától pedig megcsináljuk, ha van házi feladat. Hétköznap nem minden nap kapnak házi feladatot a gyerekek, hiszen a kis létszám miatt a tanórákon van elég idő minden gyermeknek elsajátítani az anyagot, hétvégére viszont mi is szoktunk egy kicsit feladni.

Ha elnyertük a bizalmadat, kérj egy személyes találkozási lehetőséget, vagy látogass el nyílt napunkra!

Jelentkezés

A MátrixSuli Általános Iskola az ország egész területéről fogad diákokat, az év során folyamatos lehetőség van beiratkozásra, átjelentkezésre a szabad férőhelyek függvényében.

Felvételi eljárásunk többlépcsős, fontos szempontunk, hogy az osztály csoportdinamikája, közössége, egysége az új tanuló által gazdagodjon, valamint a szülő elvárásai, értékrendje és az iskola pedagógiai programja összhangban legyen.

Jelentkezéshez, érdeklődéshez kérjük, töltsék ki az itt, vagy az iskola oldalán lévő jelentkezési űrlapot. Az űrlap kitöltése kapcsolatfelvételre szolgál, nem jár kötelezettséggel, a felvételi eljárásunk díjtalan. Ezt követően iskolatitkárunk felveszi Önökkel a kapcsolatot.

Részletes információkért nyissa meg az Önhöz legközelebbi iskolánk oldalát.

gyerekek