Ahol élmény a tanulás

Életrevaló program a MátrixSuliban

MátrixSuli = élet a szürkeségben

Életrevaló program a Mátrixsuliban

Élményalapú oktatás a MátrixSuli kecskeméti intézményében

Az Életrevaló program (7 szokás) bevezetése

A Mátrix Suli Általános Iskola mindig is azt mondta magáról, hogy innovatív iskola, és az innovativitás pont azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk az újdonságra, és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amiben mi többet és még jobbat tudunk adni a gyermekeknek, ezáltal a családoknak.

Ami egyrészt a változást létrehívta és mondhatjuk, hogy követelte, az az elmúlt 3 év történései. Hiszen pl. a Covid alatt annyira megváltoztak a gyerekek körülményei, más lett a társadalmi helyzet, nagyobb lett az elszigetelődés, kevésbé volt kapcsolatuk az embereknek. A gyerekek egy-egy Covidos évben, hónapokat töltöttek izoláltságba, és azok a gyerekek, akik most szeptemberben lesznek elsősök, pont a társadalmi szocializációs éveit ezekben az időszakokban töltötték.

Az Életrevaló program egy olyan szervezeti kultúra, ami biztosítja azt, hogy a gyerekek jó gyakorlatok kialakítása mentén, – ami konkrétan 7 szokásnak a megismerését és a mindennapjaikban való beépülését jelenti, ennek a szervezeti kéktúrának a kialakítását és fenntartását segíti. Gyakorlatilag ez egy módszertani kosár, ami segítséget ad a pedagógusoknak a mindennapi pedagógiájuknak a jobbá tételében. Ez nem egy agresszív modell, tehát nem kötelezően előírt program, hanem tényleg egy kosárban ajánlást tesz, amiből a pedagógus megtalálhatja azt, ami az adott gyerekközösséget a legjobban szolgálja, illetve ami az ő pedagógusi stílusához a legjobban illeszkedik. Lerövidítve, azok a 21. századi készségek, amiket a munkavállalók keresnek, a gyerekek mindennapjaikban be fognak épülni. Ez azt jelent, hogy képesek lesznek önszabályozásra, célok kialakítására, időtervezésre, vagyis önmaguk szervezésére, csapatban való dolgozásra, egymásra való odafigyelésre, szinergia teremtésére. Ezentúl harmadik lépésként, az önfejlesztés és az önmagukra való figyelem is sokkal hangsúlyosabb lesz.

A már meglévő Mátrixos tanulókat annyiban érinti ez a változás, hogy nekik ez a sokféle szerteágazó innovatív módszer egy rendszerré fog összeállni. Ez nem egy drasztikus 180 fokos fordulat az eddigi pedagógiánkat tekintve, továbbra is a meglévő ideológiánk mentén haladunk,  amit eddig csináltunk, de ezt most az Életrevaló program keretében foglaljuk rendszerbe, ami sokkal hatékonyabban segíti majd a munkánkat. A pedagógusaink eddig is mindig keresték az innovatív módszereket, így a meglévő tanulóink nem fogják azt tapasztalni, hogy egy teljesen új iskolába csöppentek bele, mert nem lesz a MátrixSuli eddigi pedagógiájától idegen. Viszont másrészről mégis úgy fogják érezni, hogy egy új iskolába iratkoztak be, mert a Mátrixnak az eddigi fontos sarokkövei, vagy építőkövei fognak rendszerben működni, amitől sokkal hatékonyabb lesz ez a tudás átadása.

Képek

Lezajlott a képzés az az Életrevaló programra, melyen a Mátrix Suli összes pedagógusa részt vett. A három napos képzésen tanáraink elsajátították azokat a módszertani ismereteket, melyekkel felkészíthetik a gyerekeket egy sikeresebb és hatékonyabb életre.