Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő

Épületgépészet ágazat
Kód: Budaörs 0003 Kecskemét 0006
Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő 4 0732 07 03

Klimaszerelo

Az épületgépészet ágazat biztosítja az épület használói számára a komfortérzetet, az ivóvizet, a keletkező szennyvíz elvezetését, a megfelelő hőmérsékletet, a megfelelő minőségű és paraméterű levegőt. Az épületgépészet jelentős részben az épületeken belüli csőhálózatokkal, azok szerelvényeivel és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel foglalkozik. Az ágazat gyorsan reagál a környezetvédelem és a modernizáció kihívásaira, az új technológiák alkalmazására. Képzés keretében a képzésben résztvevők a szakmai gyakorlatokon jól felszerelt műhelyekben, vállalati és külső építési helyszíneken, munkavégzés közben korszerű eszközpark segítségével sajátíthatják el a komplex ismereteket. Az ágazat szakmái kiváló választás mindazoknak, akik érdeklődnek a gépészeti rendszerek iránt, és olyan szakmára vágynak, ahol alkotni és folyamatosan fejlődni szeretnének.

A képzés szakképzettség megszerzésével zárul. A hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szakma több részből tevődik össze. Ide tartoznak a hűtéssel, klímával, hőszivattyúval, légtechnikával és ezek berendezéseivel kapcsolatos ismeretek, amelyek a képzés során egymásra épülnek. Ennek a szakmának a képviselői hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezéseket, rendszereket létesítenek, szerelnek, üzemelnek be, javítanak és tartanak karban. Munkája során hegesztett-, forrasztott-, préskötést és egyéb különféle kötésmódokat, valamint egyedi légcsatorna elemeket, idomokat, elágazásokat, tartókat, rögzítőket, támaszokat alkalmaz. Elvégzi az esetleges szakági javítási, beüzemelési, karbantartási feladatokat.

Kompetenciaelvárás:

Erős műszaki irányultság, kreativitás, önállóságra való törekvés, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség, minőségi munkára való törekvés.

A szakképzettséggel rendelkező:

  • megismeri a hűtő- és szellőzési rendszerek alkatrészeit, hálózati kapcsolatukat, működési elveit;
  • elsajátítja a szereléstechnikai eljárásokat, elektrotechnikai és szabályzás-vezérlési ismereteket, lég- és szellőzési módozatokat, valamint épületgépészeti eljárásokat;
  • képes befolyásolni és jobbítani a felmelegedési terheléseket, új anyagok használatával csökkenteni a környezetet befolyásoló tényezőket.

Ajánlott mindenki számára, aki piacképes szakmában szeretne dolgozni. Manapság a Hűtő- és szellőzés-rendszer szerelő szakemberek számára nagyon kedvező a piaci környezet, hiszen hatalmas kereslet van a jól képzett szakemberekre és vállalkozókra egyaránt.